Tiho uživanje u vožnji na struju

Bez autora
Dec 19 2010

Sudbina hibrida na srpskom tržištu određena je i pre nego što se pojave u prodaji. Uglavnom se nalaze u zapećku zbog previsoke cene koja je u proseku za 5.000 evra viša od identičnog modela ali sa dizel motorom. Drugo što plaši kupce jeste to da hibridi nisu tražena roba u svetu polovnjaka. Čak i ako vlasnik želi da zadrži automobil, uvek se postavlja pitanje: „A koliko će me koštati zamena baterija kada za to dođe vreme?“S takvim stavom proizvođači bi trebalo da su odavno digli ruke od hibrida. Ali, srećom, nisu. Jedan od pionira je „Tojota“ koja se posle revolucionarnog „prijusa“ ohrabrila da predstavi i hibridnu verziju „aurisa“. Na početku čudi da je izabran još jedan kompaktan automobil umesto, recimo, modela B segmenta, jer su „auris“ i „prijus“ bar na papiru konkurencija. Odgovor je verovatno u proverenom i zajedničkom HSD hibridnom pogonu koji kombinuje benzinac, elektromotor, bateriju i kontinualni bezstepeni CVT menjač.

Tiho uživanje u vožnji na strujuSudbina hibrida na srpskom tržištu određena je i pre nego što se pojave u prodaji.

Uglavnom se nalaze u zapećku zbog previsoke cene koja je u proseku za 5.000 evra viša od identičnog modela ali sa dizel motorom. Drugo što plaši kupce jeste to da hibridi nisu tražena roba u svetu polovnjaka. Čak i ako vlasnik želi da zadrži automobil, uvek se postavlja pitanje: „A koliko će me koštati zamena baterija kada za to dođe vreme?“S takvim stavom proizvođači bi trebalo da su odavno digli ruke od hibrida. Ali, srećom, nisu.

Jedan od pionira je „Tojota“ koja se posle revolucionarnog „prijusa“ ohrabrila da predstavi i hibridnu verziju „aurisa“. Na početku čudi da je izabran još jedan kompaktan automobil umesto, recimo, modela B segmenta, jer su „auris“ i „prijus“ bar na papiru konkurencija. Odgovor je verovatno u proverenom i zajedničkom HSD hibridnom pogonu koji kombinuje benzinac, elektromotor, bateriju i kontinualni bezstepeni CVT menjač.

Menjač kao džojstik

Karoserija standardnog „aurisa“ redizajnirana je početkom godine i hibrid se razlikuje samo po detaljima kao što su zbog aerodinamike zatvorena prednja maska, dnevna LED svetla ili HSD oznake. Unutrašnjost je takođe gotovo identična ako se izuzme da je obrtomer zamenjen instrumentom koji grafički pokazuje rad motora. „Power metar“ pokazuje koliko se snage troši na pogon, a koliko na punjenje baterija. Druga razlika nalazi se na centralnom grebenu gde je klasična ručica menjača svoje mesto ustupila plavom džojstiku CVT menjača ispod kojeg se nalaze tri prekidača za izbor moda vožnje.

„Auris HSD“ u vožnji ide od nestvarno bešumnog, kao kada se lav prikrada plenu, do iritantnog pri neprekidnom rastu broja obrtaja s kojima CVT menjač ne može da se izbori. Da biste osetili hibridni automobil, najbolje je da se provozate zatvorenim parkingom sa spuštenim prozorima kada ćete čuti samo škripu guma. Kretanje i lagana vožnja gradom samo na baterije oduševiće svakoga ko bude seo pored vas i prava je šteta što „auris HSD“ kod nas neće zaživeti kao taksi vozilo, poput „prijusa“ u Crnoj Gori. Vozaču su ponuđena tri moda - EV samo na struju do dva kilometra, ali pod uslovom da su baterije napunjene najmanje 75 odsto i da brzina ne prelazi 40 km/h, „eko“ za ekonomičnu vožnju i „power“ u trenucima kada vam je potreban brži odziv i maksimalna snaga sistema koji čine 1,8-litarski benzinac i baterija.

Cena 21.990 evra

Prosečna potrošnja u gradu, u „eko“ modu iznosila je 4,9 litara, dok se na autoputu pri dozvoljenih 120 km/h kretala oko šest litara. Pri jačem pritiskanju papučice gasa u „power“ modu potrošnja se povećavala do osam litara.

Hibrid je kao i klasičan „auris“ lak za vožnju, ali je daleko od automobila koji će zadovoljiti vozače željne da se s vremena na vreme poigraju s krivinama. Bogati paket opreme „sol“ ukuljučije i kameru za vožnju u rikverc čiji se ekran nalazi u levom uglu unutrašnjeg retrovizora, kao i „keyless go“ sistem za startovanje motora pritiskom na dugme. Cena „aurisa HSD“ sa „luna“ opremom je 21.990 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik